Fahrenheit 451 (Ray Bradbury) Kitap Önerisi

Fahrenheit 451 (Ray Bradbury) Kitap Önerisi

Fahrenheit 451 Yazarı Kimdir

Ray Douglas Bradbury 22 Ağustos 1920 tarihinde Amerika’da Illinois’de dünyaya geldi. Çocukluğunda, zamanın çoğunu çok sevdiği Waukegan’da bulunan Carnege kütüphanesinde geçirirdi. Okumayı genç yaşlarda alışkanlık edinen Ray Bradbury, yazmak için temeli de burada atmaya başlamıştı. Ailesi ile 2 yıl süren gezer yaşamında her gittiği şehirde, ilk gittiği yer kütüphaneler oluyordu.

Ailesi ile Los Angeles’a taşınınca Lise hayatına burada başladı. Lise eğitimini başarı ile tamamladıktan sonra üniversiteye gitmesi beklenen Ray Bradbury aksine üniversiteye kayıt olmadı ve gazete satarak para kazanmaya başladı.

Sokak köşelerinde gazete ve kitap satmaya başlayan Bradbury, kütüphaneden ceplerine doldurduğu ufak not kağıtlarına anekdotlar yazmaya başlayarak yazarlık ruhunu canlandırmaya başladı. Aslında 12 yaşlarında zaten yazmaya meraklıydı ama 20’li yaşlarına geldiğinde yazısı bir dergide yayınlandı ve bu onu yazarlığa iten belki de ilk adımdı.

Not kağıtları ile bu işin yürümeyeceğine kanaat getiren Ray Bradbury Kaliforniya Üniversitesinde gezerken şans eseri bir ses duyar. Kapıyı aralayıp baktığında ise bu sesin daktiloya ait olduğunu ve buranın kiralanan bir daktilo odası olduğunu öğrenir. Tahminimiz cebindeki bir sürü notu birleştirip hikayelerini yazmaya başlamış olmasıdır.

fahrenheit-451-kitap-önerisi

Kısa öyküler, hikâyeler yazmaya başlayan yazarımız bunları ara ara dergilerde yayımlatmayı başarır. Ama 30 yaşına geldiğinde kitabını bastıracak parayı bulamaz. Fahrenheit 451 biter ancak bunu da bırakın basmayı yayımlatacak dergi arayışları bile sonuçsuz kalır. Tıpkı Jack London’in  Martin Eden  karakteri gibi o da yazdığı yazıları bir süre dergilerde yayımlatarak az da olsa kitabını basmak ve hayatını kazanmak için para biriktirmeye başlar.

Tam bu sıralarda Fahrenheit 451 kitabını alacak olan bir editör ortaya çıkar. Böylece Ray Bradbury Fahrenheit 451 kitap önerisi yapacağımız bu yazımızın oluşmasına da önayak olmuş olur. Dünyaca ünlü distopik kitaplar arasına giren Fahrenheit 451 okuyucusuyla buluşur ve yazarın dünyaca tanınmasını sağlar.

450’ye yakın kısa öykü, 50’den fazla ontoloji kitabında yazıları yayınlandı ve buna ek olarak 25 tiyatro oyunu, TV senaryosu yazarak yakın zamanların üretken yazarlarından biri olarak tanındı.Fahrenheit 451 ise onun için yazdığı tek bilim kurguydu. Diğer kitaplarını öyle değerlendirmiyor ,bilim kurgu yazarı olarak tanınmasına rağmen sadece Fahrenheit 451 bilim kurgu kitabı diyordu.

Ray Bradbury çok sevdiği kütüphanelerde sadece kitaplarla tanışmamış, çok sevdiği tek eşiyle de kütüphanede tanışmıştır. 4 kız çocukları olmuştur. 5 Haziran 2012 yılında 91 yaşında Los Angeles’te hayata gözlerini yummuştur.

Fahrenheit 451 Nerede ve Ne Zaman Geçiyor

Fahrenheit 451 tam tarih ve ülke belirtilmeyen uzak bir gelecekte geçiyor. İnsanlar evlerinin duvarlarında büyük televizyonlar ile sadece onlara dayatılan şovları izliyor, düşünmeleri ve sorgulamalarına izin verilmeden beyinleri yıkanıyor. Araçların bir yerden bir yere çok yüksek hızlarda gittiği ,insan hayatının artık bir değeri kalmadığı bir gelecekte.

Fahrenheit 451 adını nereden alıyor derseniz aslında bu dönemde kitaplar, itfaiyeciler vasıtasıyla yakılıyor. Kağıdın yanma derecesi ise Fahrenheit 451.

Fahrenheit 451 Karakterleri

Guy Montag

Fahrenheit 451 baş kahramanı Guy Montag. Kitapları sorgulamadan yakan ve sadece görevini yapan bir itfaiyeci. Bir gün şu yaktığım kitaplar da neyin nesi bir bakayım der ve sorgulayan bir kız ile tanışarak hayatı değişmeye başlar.

Mildred Montag

Guy Montag’ın sorunları olan karısı. Bir kaç kez intihar etmeyi denemiş ama başaramamış salonda bulanan televizyonlar ile beyni iyice yıkanmış olan karakterimiz. Kurallara sıkı sıkıya bağlı ve sorgulamaktan korkan biri.

Beaty

Fahrenheit 451 Yüzbaşı Beaty , kitapları yakan itfaiye ekibinin başıdır. Kitapları çok kez okumuş, ezberlemiş ve onları saçma bularak yine de yakmaya devam etmiştir. Bir gün Guy Montag’ın değişiminden şüphelenmiş ve daha da üzerine gitmeye karar verip olayların fitilini ateşlemiştir.

Clarisse McClellan

Guy Montag’ın komşusu küçük kız. Doğayı benimsemeyi, yıldızlara bakmayı ve rüzgarı hissetmeyi sever. Üstüne bir de sorulmaması gereken soruları dile getirerek Montag’ın aklına karpuz kabuğunu sokmayı başarır.

Faber

İngiliz profesörü olan Faber , kitapların yakılmaya başlandığı zamanlarda kaçıp gitmediği için pişmanlık duyan ve zamanla kendi içine sinmiş karakterimiz. Korktuğundan dem vurarak bir şeyleri değiştirmek adına korkaklığı bir kenara bırakıp Montag’a akıl hocalığı yapar.

Granger

Toplumdan kaçmış ve şehir dışında yaşayan bir grup insanı yöneten kişi. Bu kişiler kitap taşımak yerine onları ezberliyor ve  parça parça birbirlerine okuyup birleştiriyorlar. Zamanla grup üyelerinin her yere yayıldığını ve elbet bir gün bu düzenin bozulacağı zamanın geleceği umuduyla yaşamaya devam ediyorlar.

Phelps ve Bowles

Mildred Montag’ın gıcık arkadaşları. Tam anlamıyla beyinlerini kiraya veren bu ikili toplumun nasıl yozlaştığının adeta göstergesi. Robotlaşmış mantıklarıyla toplumu anlatan bu ikili arada sırada Mildred ile muhabbet ediyorlar.

Fahrenheit 451 Konusu Nedir

Guy Montag aile işini severek yapan bir itfaiyecidir. Babadan oğula nesil olan bu itfaiyeciler bildiğimizin aksine bu distopik dünyada yangınları söndürmüyor, üstüne bir de yangın çıkartıyorlar. Zaten artık teknoloji ile birlikte yanmayan evler yapılmış ve bu dönemde  itfaiyecilerin görevi artık yangın söndürmek değildir.Yaktıkları şeyler ise belki de dönemin en tehlikeli silahlarından biri olan kitaplar. Montag ise aileden böyle gördüm diyerek mesleğini severek yapan, kitapların içini merak etmeyen ve ne yaktığını pek umursamayıp 8 saatimi doldurur evime giderim mantığında çalışıyor. Evine gittiğinde ise pek muhabbet etmeyen ve Tv şovları ile beyin ameliyatı yapılmış olan eşiyle beraber oturup monoton hayatını yaşıyor.

Bir gün işinden evine dönerken komşusu olan Clarisse ile karşılaşıyor. Kız karşıdan daha onun kokusunu alıyor çünkü Fahrenheit 451 kitapları yakmak için kerosen kullanılıyor.Clarisse Montag’a “Yaktığınız kitapları hiç okudunuz mu ?” ve “Biliyor musunuz eskiden evler yangına dayanıklı değilmiş bu yüzden itfaiyeciler aslında yangın çıkartmak için değil söndürmek için çalışırlarmış” gibi sorularla baş kahramanımız Montag’ın kafasına bir takım düşünceler sokar.

Ertesi gün ise ihbar aldıkları bir eve gittiklerinde kitapların ortasında yaşlı bir kadın görür. Kerosen ile kapladıkları kitapları yakmaya hazırlanırlarken kadın oradan ayrılmak istemez. Yüzbaşı Beaty ise kuralları uygulamaktan zevk alan biri olarak kadınla beraber kitapları da yakar. Aslında kadın onlarsız dünyanın bir hiç olduğunu ve onları yakacaklarsa kendisini de yakmalarını ister.Montag çok etkilenir ve oradan bir kitap kurtararak akşam evine doğru gider. Karısına durumu anlatmış ama karısı bir insanı yaktıklarını duyduğunda hiç bir tepki vermemiştir. Montag ise şunları söyler ” İnsanların, uğruna canlarını feda etmeyi göze aldığı bu kitapların içinde ne var ? Gerçeklerin farkına vardıktan sonra bu karanlık toplumda artık yaşanabilir mi ?”

Bu olaylardan sonra bir kaç satır kitap okumaya başlayıp onları biriktirmeye başlayan Montag, Yüzbaşının bunu fark etmesiyle ve kendisinin sorgulamaya başlamasıyla hayatının değişeceğinin farkına varır.

Fahrenheit 451 Ana Fikir

Ray Bradbury böyle bir dünya hayal ettiğinde yıl 1953 idi. Aslında her döneme uyan bu roman insanların teknolojiye ulaştıkça ve rekabetin artmasıyla bunun bir kısır döngüye girmesi, beraberinde daha kolay yönetilebilen toplumlara eğilip yönelmesini konu alıyor. Bu yarışın sonuçları olarak savaşların da kaçınılmaz olduğunu Fahrenheit 451 de görüyoruz.

İnsanların bu gerçeğin farkına varmasını ve sorgulamasını önlemek için sert kurallar ile toplumu yönetmekten kaçınmayan hükümet, aynı zamanda da insanların canını değersiz olarak görüyor ve onları sağılacak birer çiftlik hayvanı gibi görüyor. İnsanların evine izlemeleri zorunlu televizyonlar koyuyor, yapmak istedikleri propaganda ve beyin yıkama seansını buradan yapıyor, kulaklarına sürekli fısıldayacak kulaklıklar taktırıyor ve metroda dahi onları tüketime  yönlendirecek reklamları dayatarak yolculuk yapmalarını sağlıyor. Teknolojiyi bu kuralları sıkı sıkıya koruması için, tazı denen demirden canavarları yaratmakta kullanıyorlar.

İnsanlar demokratik gözüken ama aslında olmayan ,başkan adaylarını dahi tiplerine göre seçip değerlendirirken farkında olmadan ve sorgulamadan gülüp ve eğleniyorlar.Böyle bir dünyada evlerde kitap bulundurulması ağır suç kapsamında olması, yakılması için insanların birbirini ihbar etmesi kimsenin tuhafına gitmiyor. Hatta itfaiye ihbar yerine geldiğinde herkes sokağa dökülüyor ve şenlik edasıyla olan biteni izliyor.

fahrenheit-451-kitap-önerisi-pdf

Böyle bir durumda dahi insan merak etmeyi uyandırabilir. En ufak bir soru bir dokunuş bazı beyinleri sorgulamaya itebiliyor. Guy Montag ise onlardan biri. Merak ,onu sorgulamaya ve doğru yolu bulmasına yardımcı oluyor. Bu sürecin çok sancılı bir aşamadan geçmesi ise yönetimin bunun olabileceğini tahmin edip insanların beynini yıkamasından dolayı. Bazen keşke bu yola hiç girmeseydim, önceden daha mutluydum dediği oluyor. Mutluluk bu konuda referans alınabilir mi bilemiyoruz. Mutlu olduğumuz anlarda yaptığımız her şeyin doğru olduğunu bize kim kanıtlayabilir. Aslında en büyük silahın kitaplar olarak gözüktüğü bu dünyada, onların düşünme ve sorgulama yolunda bir araç olduğunu ve yönetimin ise asıl korktuğunu silahın insanların sorgulaması olduğunu görüyoruz.

Fahrenheit 451 sonunda ise başta bahsettiğimiz bu rekabetin eninde sonunda birbirlerini yok ettiğini  ve bunun amaçsız bir uğraştan ibaret olduğunu göstermek için mücadele veren  insanların, kitapları ve fikirleri miras olarak birbirine bırakmak için yola çıkmış grupları görüyoruz. Onlar ise bu kısır döngüde insanlığın bitmeyen umudu olarak karşımıza çıkıyor.

Fahrenheit 451 Hangi Yayınevinden Okunmalı

Fahrenheit 451 İthaki yayınlarından olan baskısı çeviri ve kapak olarak diğer yayınevlerine göre önde gidiyor. Anlatım ve dil bakımından Fahrenheit 451 diğer kitaplara göre üzerinden bir kaç defa geçmek gerektirecek türden. Fazlasıyla devrik cümle ve betimlemeler ile süslenmiş kitap yine de tarz bakımından öncü kitaplardan sayılır.

Fahrenheit 451 Pdf Doküman

Fahrenheit 451 pdf doküman okumak ve indirmek için tıklayın.

 

Kuyucaklı Yusuf (Sabahattin Ali) Kitap Önerisi yazımıza göz atabilirsiniz.

Suç ve Ceza (Fyodor Dostoyevski) Kitap Önerisi yazımıza göz atabilirsiniz.

 

Üye Olarak kitabı okuduktan sonra bir şeyler eklemek, beğendiyseniz hangi kısmına daha çok ilgi duyduğunuzu paylaşmak isterseniz yorumlar bölümünde sizleri bekleriz, her zaman farklı görüşler ve etkileşim kitabın değerini daha güzel açığa çıkarır.

İçeriklerimizden Güncel Tavsiye/İnstagram sayfasından haberdar olabilirsiniz.

 

 

 

ETİKETLER: ,
YAZAR BİLGİSİ
Dokuz Eylül Üniversitesi mezunuyum. Edebiyat ve Film dünyasını yakından takip ediyorum. Kitap ve Film ile ilgili notlarımı aktarmayı seviyorum.
YORUMLAR

  1. Mizgin dedi ki:

    Çok kısa bir zaman önce okuduğum kitap Fahrenheit 451. Çok başarılı bulduğum ve şiddetle tüm insanlığa tavsiye edebileceğim bir eser. Başarılı yorumunuz için teşekkürler…