Analog Fotoğrafçılık

Konu Başlıkları
Analog Fotoğrafçılığa İlk Bakış
Analog fotoğrafçılık için fotoğrafçılığın başlangıcı diye tanımlanacak türdür diyebiliriz. Günümüzde çekim, işleme ve görüntüleme gibi tüm görevleri tek tıklama ile saniyeler içerisinde yapan dijital makinelerle karıştırılmamalıdır. Dijital fotoğrafçılığın aksine analog fotoğrafçılıkta işlemlerin her biri daha fazla emek, bilgi ve tecrübe ister.
Bu iki fotoğrafçılık türünü karşılaştırmak yerine, analog fotoğrafçılığı anlatırken dijital fotoğrafçılığın karşılık geldiği durumlardan bahsedeceğim.
Analog Fotoğraf Makineleri
Analog çekim yapan makineler 1970’li yıllara dayanan geçmişe sahiptir yani birçoğumuzdan büyük yaşlardadır.
Bu makinelerin işleyişini basitçe anlatmak gerekirse; çekim yapmak için deklanşöre basıldığında lensler(perdeler) açılır ve makinenin içerisine yerleştirilen filmin gelen ışık ve dalgaları kaydetmesiyle elde edilen görüntünün fotoğraf haline dönüştürülmesi diyebiliriz.
Bu işlemler anlatıldığı kadar kolay değildir, çünkü dijital fotoğrafçılığın aksine analog fotoğrafçılıkta fotoğrafın çekilme aşamasında yapılacak ufak bir ayar veya değişen çevre şartları fotoğrafın gidişatını çok değiştirebilir hatta hiçbir sonuç alamayabilirsiniz(filmin yanması).
Fotoğraf Makinesi Filmi
Fotoğraf makinesine filmi doğru şekilde yerleştirip, film sarma kolu ile sararak makineyi kurmanız gerekir. Film takılmış bir makinenin kapağı açılmaz çünkü film en ufak bir ışığa duyarlıdır, aynı şekilde çekimlerinizi yaptıktan sonra filmi makineden çıkarmadan önce filmi makarasına geri sarmak gerekir, böylelikle film ışıktan korunur.
Buraya kadar şansınız iyi gitti, tecrübelendiniz ve ilk fotoğraflarınızı çektiniz diyelim, elde ettiğiniz filmleri banyoya göndermelisiniz, yani filmlerin yıkanması işlemi yapılmalıdır, genelde hobi amaçlı bu işi yapanlar çekim yaptıkları film rulolarını yıkama işlemi yapan işyerlerine gönderir.
Bir Analog Fotoğraf Hangi Aşamalardan Geçer
Analog makinenizle çektiğiniz bir fotoğraf perde açıldığında filme yansıdı, şanslıysanız film yanmadı ve o ilk fotoğrafı elde ettiniz, sonraki aşamalarda filminizi banyoya göndermeniz gerekir, bu aşamadan sonra çıkan filmlerin de fotoğraf kağıdına baskı yapılması veya özel tarayıcılar sayesinde bilgisayar ortamına aktarılması gerekir.
Fotoğraf Çekim Detayları
Fotoğraf çekimlerinde ISO ayarı ve netleme gibi özellikleri doğru ayarlamak gerekir, hareketli objelerin çekimlerinde ISO değeri yüksek filmleri seçmeniz önerilir, netleme ayarını da otomatik veya manuel olarak iki seçenekle ayarlamak mümkündür. Daha iyi çekimler yapabilmek için mutlaka profesyonel fotoğrafçıların tavsiyelerini araştırmalı ve kendi deneyimlerinizi artırmalısınız.
Neden Hala Analog Fotoğrafçılık
İsmi en başta sizi yanıltmış olabilir(benim gibi) aslında bu bildiğin fotoğrafçılığın en güzel ve orijinal haliymiş.
Analog fotoğraf ile uğraşan insanların tüm bu film, banyo vb. aşamaları günümüzde yapması için ya büyük bir sabra ya da bu işe karşı büyük bir sevgiye sahip olması gerekir.
Zihninizde uyandırabilecek birçok anlamdan ziyade analog fotoğrafçılığı sadece ‘eski’ diye tanımlamak doğru olmaz, teknoloji gelişse de geçmişin kalitesi ve avantajları göz ardı edilemez. Analog fotoğrafçılıkta sınırlı sayıda film ile çalıştığınız için her fotoğrafın üzerine düşünülme süresi artar, detaylar önem kazanır, verilen emek artar ve bu sebeple ortaya çıkacak fotoğrafın değeri artar.
Saniyeler içerisinde yüzlerce fotoğraf çekebileceğiniz dijital makineler yerine neden analog fotoğrafçılık diye sorarlarsa herkesin cevabı farklıdır, hayatın hızlanması ve günümüz karmaşasında sadece durup etrafı seyretmek ne kadar güzelse, her güzel hatıra için birer fotoğraf saklamakta o kadar güzel olabilir. Anlamı sahibinde saklı ve benzeri olmayan fotoğraflar vardır, isimler gibi.
Analog fotoğrafçılık hakkında bilgileri başlangıç ve amatör düzeyde ele almaya çalıştım, kendi öğrendiklerimi aktarmaya çalıştığım bir yazı oldu.
İnternette çok daha detaylı ve işin ustalarının yazdığı başarılı makaleler var, mutlaka göz atmalısınız.
İçeriklerimiz hakkında görüşleriniz için, üye olup yorum gönderebilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Yeni eklenecek içeriklerden haberdar olmak için Güncel Tavsiye/İnstagram hesabımızdan takipte kalın.
-Samimiyetle, Güncel Tavsiye..